Ved opprettelse av ny grunneiendom blir det etablert en ny selvstendig eiendom med eget gårds- og bruksnummer. Den nye eiendommen registreres i grunnboka og i matrikkelen (eiendomsregisteret).
For fradeling av et areal som skal tillegges en annen eiendom, se arealoverføring.
For mindre justering av eiendomsgrensene, se grensejustering.
Hvordan søke om deling?
Du må sjekke om delingen er i henhold til plan- og bygningsloven og gjeldende reguleringsplan. Reguleringsplaner finner du her. Dersom området ikke er regulert, krever kommuneplanen detaljregulering. Hvis området ikke er regulert, må det søkes om dispensasjon fra kommuneplanens krav om detaljregulering.
Deling av boligeiendom (fortetting)
For deling av 4 boenheter eller mer kreves alltid ny reguleringsplan. For deling av inntil 3 boenheter i regulerte boligområder kan dette behandles som dispensasjon.
Deling av landbrukseiendom
Ved søknad om fradeling av landbrukseiendom, må søknades først behandles av landbruksmyndightene i henhold til Jordloven § 12.
Hva skal søknaden inneholde
- Søknad om deling og rekvisisjon av oppmålingsforretning. Søknaden må underskrives av samtlige eiere.
- Eventuelle dispensasjonssøknader.
- Situasjonskart. Kan bestilles hos kommunen. Situasjonskartet må vise ønsket grense med avkjørsel, adkomstveg, parkeringsløsning og utearealer 1:500 eller 1:1000.
- Nabovarsel. Ved nabovarsling brukes skjema 5154, 5155 og 5156. Skjema Naboene skal sende sine merknader til deg, slik at du kan kommentere de før alt sendes til kommunen. Vent minst 2 uker på eventuelle nabomerkander før du sender søknaden til kommunen. Mer informasjon om nabovarsling finner du her.
Saksgang
Opprettelse av ny grunneiendom skjer i to trinn:
1. Saksbehandling (vedtak om fradeling i henhold til plan- og bygningsloven)
2. Oppmålingsforretning (grensepunktene blir oppmålt og merket, nye grenser registreres i eiendomsregisteret og nytt bruksnummer tinglyses)
Når søknaden er registrert i kommunen, foretar vi en enkel gjennomgang av saken. Er det mangler i saken, orienterer vi om dette. Trenger søknaden behandling/uttalelser fra andre offentlige instanser enn kommunen, sørger vi for innhenting av disse.
Saksbehandlingsfristen er avhengig av om det søkes om dispensasjon. For søknad uten dispensasjon er saksbehandlingsfristen 3 uker, mens for søknad med dispensasjon er fristen 12 uker.
Søknader om dispensasjon for fradeling av nye boligtomter behandles politisk i utvalg for plan og miljø
Når det er fattet vedtak om fradeling, blir saken overført til oppmålingsavdeling som er ansvarlig for oppmålingsforretningen.
Rekvirenten(e), naboer og eventuelle rettighetshavere til arealet som skal fradeles blir innkalt til oppmålingsforretningen minst to uker i forkant, hvis ikke annet er avtalt. Hvis noen skal møte i stedet for de som er innkalt, må disse ha skriftlig fullmakt.
Det holdes oppmålingsforretning over eiendommen hvor partene bidrar til å påvise eksisterende grenser i samsvar med målebrev/skyldelingsforretninger. Ny grenser etter delingstillatelse påvises og stikkes ut av landmåler. Grensemerker blir satt ned i marka og grensepunktene blir målt. Det skal føres protokoll over hva som er klarlagt og avtalt ved forretningen.
Saksbehandlingsfristen for oppmålingsforretning er inntil 16 uker.
Dersom det er tinglyst urådighet på eiendommen arealet skal deles fra, eller det er andre forhold som hindrer tinglysing vil saken bli returnert til kommunen og deretter til partene for retting.
Når kommunen får tilbakemelding på at den nye matrikkelenheten er tinglyst, utstedes matrikkelbrev som sendes rekvirenten(e).
Overøfring av eiendomsrett - skjøte
Overskjøting av den nye parsellen til ny eier må ordnes av partene selv. Dersom dere trenger hjelp med dokumenter som skal tinglyses, anbefales det at partene søker hjelp hos eiendomsmegler eller advokat.
Mer informasjon om hjemmelsovergang ved skjøte: Kartverkets informasjon om skjøte.
I tillegg kommer gebyr for tinglysing og oppmålingsforretning. Gebyret for oppmålingsforretning er avhengig av tomtens areal.
Klage
Dersom resultatet av saksbehandlingen blir avslag, eller det i tillatelsen er satt vilkår du er uenig i, kan du klage på vedtaket. Her finner du mer informasjon om klageretten.