Naturtype
Kommunen skal alltid vurdere hensyn til naturtyper i arealplaner. Ved forslag om ny arealbruk som innebærer å bygge ned og endre bruk av arealer, er det viktig å ta hensyn til kunnskap om naturtypelokaliteter.
Noen naturtyper har stort biologisk mangfold, mens andre kan være viktig levested for arter som står i fare for å dø ut. De kan bestå av spesielle typer geologiske forekomster eller ha andre særegenheter som gjør dem interessante og verdifulle i lokal, nasjonal eller internasjonal sammenheng.
En naturtype som har status som utvalgt skal anses som viktigere enn andre naturtyper ved offentlig saksbehandling.
Utvalgte naturtyper
Hvilke naturtyper som har status som utvalgte, følger av forskrift av 12. mai 2011. Per januar 2017 gjelder ordninga for naturtypene slåttemark inkludert lauveng, slåttemyr, hule eiker, kalklindeskog, kalksjøer og kystlynghei.
Ordninga innebærer ikke en fredning av enkeltforekomster. Det innebærer at kommunen ved alle beslutninger som kan påvirke en forekomst må ha for øye hvilken betydning påvirkninga vil ha for naturtypens utbredelse og økologiske kvalitet i nasjonal sammenheng.
Det finnes egne økonomiske virkemidler knyttet til utvalgte naturtyper og trua arter
Gjennom Klima- og miljødepartementets tilskuddsordning for trua naturtyper og arter kan det søkes om tilskudd for tiltak og skjøtsel. Målet med tilskuddsordningen er å bidra til å ivareta trua naturtyper og arter. Målgruppen er grunneiere og lag og foreninger på lokalt og regionalt nivå. I tillegg kan privatpersoner, landsdekkende organisasjoner, kommuner, virksomheter og institusjoner søke om tilskudd.
Tilskuddsordningen omfatter følgende arter og naturtyper:
- Utvalgte naturtyper (bl.a. slåttemark, kalksjø, kystlynghei).
- Prioriterte arter (bl.a. svarthalespove).
- Naturtyper der høring om status som utvalgt naturtype er gjennomført (ålegraseng).
- Trua naturtyper, dvs. naturtyper som er ført opp på norsk rødliste for naturtyper med truethetskategori kritisk trua (CR), sterkt trua (EN), sårbar (VU).
- Trua arter, dvs. arter som er ført opp på norsk rødliste for arter med truethetskategori kritisk trua (CR), sterkt trua (EN), sårbar (VU).
Les mer om tilskuddordningen hos Miljødirektoratet.
Søknad om tilskudd skal sendes via Miljødirektoratet sitt elektroniske søknadssenter. Riktig utfylling av skjemaet oppfyller kravene til hva søknaden skal inneholde. Fylkesmannen i Nordland behandler og prioriterer søknadene.
Søknadsfristen er 15. januar hvert år!
Områder med utvalgt naturtyper i Vega kommune
Du kan se valgte områder i Miljødirektoratets Naturbase her. Øverst til høyre på siden kan du lime inn ID oppgitt i høyre kolonne i tabeller nedenfor.
Kystlynghei
Kystlynghei er flere tusen år gammel kulturmarkstyper formet av beiting, brenning og slått. Røsslyng er dominerende art.
Skjøtselsplan for kystlynghei Torsøya (PDF, 4 MB)
Slåttemark
Slåttemark er en ugjødsla eng som tradisjonelt ble slått for å skaffe vinterfôr til husdyrene. Svært mange arter har slåttemarkene som leveområde. I dag har både slåttemarkene og mange arter som lever der, blitt sjeldne.
Skjøtselsplan for slåttemark Store Emårsøy
Se også Handlingsplan for slåttemark
Kalksjøer
Kalksjøer er innsjøer med kalsiuminnhold større eller like 20 mg/l, og med forekomst av minst en av de følgende artene; Rødkrans, Smaktaggkrans, Hårpiggkrans, Stinkkrans, Knippebustkrans, Blanktjønnaks, Sliretjønnaks, Vasskrans (Zannichelia palustris)
Nyttige lenker
Naturmangfold, truede og fremmede arter (Fylkesmannen i Nordland)