Skulpturlandskap Nordland

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling i hovedsak utviklet i perioden 1992-98 og med 2 nye skulpturer i 2009 og 2010. Arbeidet tok til under ledelse av Nordland fylkeskommune i samarbeid med de deltagende kommunene.

De 36 kunstverkene er plassert i landskapet i 34 kommuner i Nordland, i tillegg til en skulptur i Troms. Bak kunstverkene står det like mange kunstnere fra 18 forskjellige land. Kunstnerne i Skulpturlandskap Nordland har utformet sitt verk etter besøk i den kommunen de fikk tildelt. Gjennom det møtet som fant sted, idet kunstneren gjorde seg kjent med så vel naturen som kulturen, presenterte han/hun en skisse til et verk plassert på et bestemt sted i kommunen. Disse møtene mellom stedet og kunstneren er grunnlaget for det møtet alle besøkere kan ta del i når de besøker kunstverkene i denne samlingen.

Skulpturen på Vega er utformet av Kain Tapper og fikk navnet "En ny samtale". Tappers kunst er basert på erfaringer av naturen. Han grunner over naturfenomener som vind, frost, morgentåke, eller naturens strukturer. Han har også lenge vært spesielt interessert i dyreskallens trekantede form. Disse inntrykkene fra naturen blir omdannet i hans skulpturer. De oversettes til et skulpturelt språk av former.

Skulpturen "En ny samtale" består av tre deler. De er abstrakte, men kan minne om skisser gjort for hånd. De vibrerer i spenning mellom geometrisk form og håndens impresjonistiske bearbeidelse. Det oppstår en følelse av organisk vekst, eller den måten vi opplever bevegelse i naturen på, som vind. De tre delene skaper et spenningsfelt og et sted for kontemplasjon.

Skulpturens størrelse er tilpasset de menneskelige dimensjoner og kroppen. “Den nye samtalen” er en oppfordring til betrakteren.

 FAKTA:

  • Oppført 1992
  • Granitt
  • Høyder 225 cm, 155 cm, 115 cm (3 skulpturer)

TILGJENGELIGHET:

Skulpturen ligger like ved Rv 839. Kjør 6 km fra Igerøy fergeleie til Grimsøybrua. Det er rasteplass like etter at brua er passert. Den tredelte skulpturen ligger på motsatt side av veien, i kort gangavstand.

Kilde: Maaretta Jaukkuri/www.skulpturlandskap.no