Vegdalskaret, 4 poeng


Skilt Merke Utsikt mot raet og kommunens vannbasseng
Infotavler i Moen Mot fjellene Mot Okvatnet


Startsted: Nedenfor fjellheisen, samme startsted som turen til Trollvasstind.
(Ta til venstre like før heisen. Informasjonstavler ved p-plassen).

Turløypa går i området mellom Gullsvågfjellet og Trollvasstind. Flatt terreng i begynnelsen. Her, i Mohalsen, har arkeologer sommeren 2013 funnet interessante spor fra fortiden (pdf). Stigning etter hvert. Ulike typer landskap: myr, lauvskog, barskog og fjell. Løypa er til tider temmelig blaut.

I Moen, mellom fjellene, ligger Okvatnet, Vega kommunes råvannskilde. Kilden er et overflatevann og vannbehandlingsanlegget er lokalisert like før man kommer til gondolbanen.

Litt lenger opp går man langs en endemorene, en rygg av stein (se bilde). Slik er dette fenomenet forklart i heftet Vega, opplev steinalderøya (Hein B. Bjerck), s. 21: ”I skyggen av Trollvasstind hadde en isbre klort seg fast, og denne har sikkert ligget lenge etter at isdekket hadde rykket tilbake til fastlandet. I den mørke nordskråningen fikk isen ligge i fred og grave, og tid nok til å legge opp en pen, halvsirkelformet endemorene - et skoleeksempel! Den starter i området ved pumpehuset og snor seg oppover mot Vegdalskaret. Øverst kan du se morenen som en smal. flere meter høy rygg”.

Avstikkere: Et ”stikryss” på toppen med skilt viser retninger mot Moen med Okvatnet, Trollvasstind, turløype Sundsvold - Vegdalen og Eidem - Sundsvoll. Så herfra er det mange muligheter for å forlenge turen. Etter registreringsboks for deltagelse i IL Vegas turlotteri, bør man fortsette litt lenger for å få med den flotte utsikten mot øya Søla og Sølasundet. 

Tidsforbruk: Godt og vel 3 timer tur/retur. Totalt 8,4 km. Løypa er til tider temmelig blaut. Vanskelighetsgrad: moderat.

Boksen med registreringsboka Utsikt mot Søla og Vegdalen Veiviser til ulike turmål
Registreringsboksen Utsikt mot Søla Stikryss


Lenker:
- dintur.no: Vegdalskaret. (Kart, info og høydeprofil).
Sist oppdatert den 09.sep.2015


Tips en venn Skriv ut