Bebyggelse


Været er delt i to områder, og spesielt på den sørlige delen er mange av de opprinnelige bygningene bevart. Her finnes våningshus, fjøs, uthus, sommerfjøs, brygge, naust, rorbuer og et forsamlingshus som ble reist for dugnadsmidler fra fiskerne. Strødd ut over bakkehellingene ligger e-husene, som i stor grad har bidratt til å plassere Vega på UNESCOs Verdensarvliste. Dette er små hus bygget for hekkende ærfugl, og de finnes i alle former og varianter. Alt fra oppmurte steinheller til lange, lave trehus med vegger og tak; fra avkuttede, hvelvede båter til drivved i stabel som gir ly for været. Mange av e-husene som er bygget av stein er svært gamle, og ærfuglen vender tilbake til det samme huset år etter år.
 

To hus på høyden Bedehuset


Trebygninger

Levetiden for trebygninger ute i havgapet er betydelig kortere enn for bygninger i tørre strøk innlands. Tross det – og en akutt mangel på trær – har trevirke alltid vært det viktigste byggematerialet på Skjærvær. Noe ble fraktet fra fastlandet, men ellers tok man det man fant; drivtømmer, drivved, bord fra forliste eller kasserte båter. Det førte til mange ulike løsninger, og ifølge riksantikvar Nils Marstein har dette gitt vedlikeholdet av Skjærvær en ekstra dimensjon.
 

Mot moloen Mot moloen


Moloene

I 1930-årene ble det bygget enorme moloer for å skaffe havn til motorskøytene. Disse moloene er tekniske kulturminner av enorme dimensjoner. Til slutt var ikke nærheten til fiskefeltene nok og folk flyttet. 
 
Sist oppdatert den 09.sep.2015


Tips en venn Skriv ut