Huldrer på Nes


Han giftet seg med ei hulder


Nes havn

På Nes brukte de å danse på en låve i jula. En gang på en dans kom det to fremmedjenter. De andre trodde de var øyværinger, men undret seg over at de ikke kjente dem. Så dristet en gutt seg til å rispe den ene i øret. Da ropte hun over seg om hvor ulykkelig hun var, for nå fikk hun ikke fare til sine egne mer. Den andre jenta ble usynlig med det samme. Det har seg nemlig slik at dersom et kristent menneske tar blod ut av ei hulder, får hun ikke komme heim igjen.

Da gutten gikk heim for kvelden, fulgte hulderjenta etter. Hun spurte hva han nå ville gjøre med henne. Han lovte å gifte seg med henne dersom hun lovte å holde seg usynlig. Det lovte hun, og de ble gift.

Den første tida var han blid og snill mot henne, men etter hvert ble han vrang og gretten. En dag han stod i smia og arbeidet, kom hun ut og sa han måtte komme inn og ete. Han svarte henne surt og tvert. Da kom hun helt inn i smia til han. Hun fikk se at han akkurat holdt på med å stikke et jernstykke i varmen for å gjøre det rødt, for så å hogge det i biter. "Er det slik du bærer deg at?", spurte hun. "Far min bar seg langt annerledes at." Så tok hun ei jernstang på tykkelse med en mannsarm og braut den av, stykke for stykke. Da ble mannen skremt, og han torde ikke annet enn å være snill etter den dagen.
Sist oppdatert den 09.sep.2015


Tips en venn Skriv ut