Ylvingen kapell


Ylvingen kapell

Foto på siden: Svein Erik Aarsund

Kilder:
H.O. Wika:
"Vega Bygdebok", bind II
A. Nesjan/I. Andersen: "Vega kirke 125 år".

Planlegging

Hvor gammel tanken om et eget gudshus på Ylvingen er, vet visst ingen. Befolkningen kjempet lenge før de fikk sin egen gravplass og sitt eget gudshus. Det var delte meninger i kommunen om dette var nødvendig eller ikke. Gravplass med klokkehus ble godkjent av kommunestyret i 1954 og kirkegården ble vigslet året etterpå. Dette økte også interessen for kapelltanken. Men veien fram til eget gudshus var ennå lang.

Etter at Ylvingen nye skole var tatt i bruk i 1957, ble spørsmålet om gamleskolen kunne ombygges til et kapell tatt opp. Det skulle senere vise seg at den gamle skolen ikke kunne brukes til kapell der den sto og at materialene i den heller ikke kunne brukes i et nytt bygg. Tegninger til kapell i Ylvingen ble innvilget av Kirke- og Undervisningsdepartementet i 1965. Året etter la biskop H. E. Wisløff ned grunnstenen til kapellet og utpå høsten kom byggearbeidet skikkelig i gang.

Ferdigstillelse

Søknad om vikslingstillatelse for et bedehuskapell i Ylvingen ble vedtatt av kommunestyret den 11.november 1963. Vega kommune tok hovedløftet i finansieringen. Lokalbefolkningen skaffet selv til veie et betydelig beløp og la for dagen en offervilje og interesse for saken som det står stor respekt av. Innsamlede midler kom opp i kr. 12 000 i tillegg til gaver som altersølv, døpefat, brudestoler, bord, teppe, bibel, salmebøker, alterduk etc. Samlet byggebudsjett var på kr. 80 000.

Kapellet ble bygd i tre og som en langkirke og ble vigslet den 15. juni 1967 av biskop Wisløff.

Slik beskriver Nesjan/Andersen vigslingsdagen (s. 92 og 93):

Kapellet har 96 m2 grunnflate, det rommer ved særskilte anledninger 100 mennesker, og normalt ca. 80 sitteplasser.

Klikk for større bilder

Mot alteret Inne i kapellet Ylvingen kapell
Alteret Inne i kapellet, mot alteret Ylvingen kapell
Orgelet Døpefonten Prekestolen
Orgelet Døpefonten PrekestolenSist oppdatert den 09.sep.2015


Tips en venn Skriv ut