Å seile sin egen sjø

søndag 29. november 2020, 19.00 - 20.30

Informasjon

Regissør Øyvind Sandberg har vunnet priser for sine kort- og dokumentarfilmer på festivaler over hele verden, og med "Å seile sin egen sjø" får han for første gang utfolde seg i full spillefilmlengde. Fra 25.januar kommer filmen på kinoer over hele Norge, og allerede uken før kan deltagerne på Tromsø Internasjonale Filmfestival glede seg over hans underfundige humor og skråblikk på folk og situasjoner. Med blikk for det medmenneskelige og gjenkjennelige har han fulgt menn og kvinner som alle har det til felles at de bor langs norskekysten. Og som kanskje lever litt anderledes og nærmere naturen enn mange av oss andre.

Det er 28 år gamle Regine Bugge fra Lofoten. I mange år har hun stått og egnet liner for andre, nå er hun lei. Regine kjøper sin egen sjark, og kjæresten mønstrer på som mannskap. Det er et liv i sjøgang, med digre torsker og glefsende steinbit, med nattarbeid og dårlige fangster. Er det et godt liv? Og hvordan går det med kjærligheten når de snubler over hverandre døgnet rundt i sjøgang og fiskeslo? Vi følger de to på lofotfisket, og senere på Finnmarks-kysten der de håper å bli rike på linefiske etter hyse og steinbit.

45 år gamle Øystein Ludvigsen er den siste som livberger seg på Hysvær, langt vest på Nordlandskysten. Han har 150 villsau og 40 ærfugl som gir fin dun til dyner, men det Øystein liker best er å lete etter drivgods. Han vil bygge en kafe av drivtømmer langt der ute i havet og servere grillet villsau og fisk.
En dag driver det i land en stor bøye fra havet som kan brukes til vedovn, og Øystein finner ut at kafegjestene kanskje vil sette pris på et oppvarmet utebad der ved polarsirkelen.

I Austevoll sør for Bergen bor Nils Olav Solbakken. Han er en av de få som fortsatt kan kunsten å bygge en oselver; en båttype som har vært bygget siden vikingtiden. Men Nils Olav og Sara, hans koselige, lurvete hund - driver også med andre ting. De lager "lubbesild" - og de rigger opp den gamle båten til makrelldorging i håp om å tjene litt ekstra på fiske. Sara har ellers et nært forhold til de fleste hannhundene på Storebø.

Noen mil sør for Bergen bor den 82 år gamle Magnus Røttingen. Han har drevet sin egen østerspoll siden mellomkrigstiden, men nå er både Magnus og østersanlegget på hell. De daglige gjøremålene går litt tyngre - men fortsatt øser han prammen i evig kamp mot vestlandsregnet, dyrker østers, og tøffer rundt til kundene i sin gamle snekke.

Personene i filmen har mange mulige - og umulige - bein å stå på. Det er en film om mennesker, om drømmer - og om noen tradisjoner som antagelig er på vei ut av historien, det hele skildret med varme og humor. Personene i "Å seile sin egen sjø" har en livsstil som står i kontrast til de fleste av oss, og spørsmålet om hva som egentlig er "det gode liv" vil kanskje surre litt rundt etter forestillingen.

Lars Martin Myhre, kjent for sine plater sammen med Odd Børretzen, har komponert musikk til filmen, som er finansiert av Norsk Filmfond v/Harry Guttormsen, og produsert og regissert av Øyvind Sandberg.

Filmen får premiere 25. januar på kinoene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Sandvika, Tromsø, Bodø og Svolvær.

ØYVIND SANDBERG (f.1953) har arbeidet med film siden midten av 70-tallet, både med manus, foto, regi, lyd, klipp og produksjon. Hans mest kjente filmer de siste årene er "Elmer og Blomsterbåten", "Rått egg og sardinolje", "Laksefiskerne" og "Ålefiskerne". Filmene har bl.a. vunnet priser i Washington, Chicago, Oberhausen, Korea, St.Petersburg, Paris, Drama og Grimstad.

https://www.filmweb.no/film/article873798.ece?location=Trondheim#04.11.2020

Sted

Vega kino
 

Kontakt

Vega Kino
 

Ole Bjørn Nygård Berg
Legg til hendelsen i din kalender