Kokka – gjemt og glemt.

fredag 14. juni 2019, 18:00 - 21:00

Informasjon

Kom og bli kjent med fiskerkokka! Uteteater ytterst i fiskerihavn på Gardsøya 

Program for arrangementet

Kl. 18:00 Uteteater: Kokka i Utværet

Kl. 18:30. Spasertur opp til Verdensarvsenteret

Kl. 18:45. «Alt inne – det meste ute». Kvinnfolk på kysten. Et foredrag ved Inga Elisabeth Næss

Kl. 19:15. Åpen mikrofon. Publikum inviteres til å dele fortellinger om kvinner på Helgeland.

Kl. 21:00. Takk for en fin kveld!

Begrenset antall billetter. De kan forhåndsbestilles hos:

Inga Elisabeth : 950 44 459

Karin Aurora : 922 56 133

Resterende billetter selges nede i fiskerihavna.

Salg av drikke og snacks mellom klokken 18.30 – 20.45. 

 

Kokka - gjemt og glemt/Kokka i utværet

Forestillingen «Kokka i utværet» tar utgangspunkt i fortellinger om kvinnene som arbeidet som kokker i fiskeværene rundt Vega. Historiene er nå gitt en dramatisk form og blir formidlet gjennom en levende scenografi bestående av 40 lokale kvinner og en tekst framført av en profesjonell skuespiller. Bak ideen til tema og scenografi står billedkunstner Karin Aurora Lindell. Forfatter Inga Elisabeth Næss har skrevet teksten, som tar utgangspunkt i lokale historier fra Skjærvær og Bremstein over ulike tidsperioder. Oda Holmvik Bredvold spiller alle hovedrollene, og musikken er komponert og framført av Kyrre Slind. Sceneinstruktør Kari Renate Nilsen har ansvar for regien.

Viktige elementer i scenografien er 40 forklær brodert av kvinner over hele landet, fra Elverum til Narvik. Under åpningen av Vegaøyan Verdensarvsenter spilles et utdrag av forestillingen. Dagen etter kan publikum få med seg hele forestillingen. «Kokka i utværet» setter søkelyset på kvinnene som ofte arbeidet aleine i et mannssamfunn på avsidesliggende steder, og med stort ansvar for å ivareta omsorgen for sine arbeidslag. De har blitt framstilt på ulike måter, som omsorgspersoner, tjenestejenter, madonnaer og skjøger. Mange av beskrivelsen er stereotype, andre består av sagn og fortellinger, som historien om «Svarta Bjørn».

Fiskerihistorien nevner knapt fiskekokka i utværene og i Lofoten, hun er gjemt og glemt som de andre kvinnene på anlegg og i gruvesamfunn. Kunstnerne bak prosjektet ønsker å bidra til en større forståelse for kvinnenes rolle i fiskerbondesamfunnet på Vega. Havet har alltid vært det store matfatet der mennene har vært heltene. En av de viktigste begrunnelsene for å gi Vegaøyan status som verdensarv er fortellingen om kvinners rolle i liv og virke. Kokkene i fiskeværene har bidratt til denne kulturen og fortjener en synliggjøring. Slik blir forestillingen et et viktig bidrag til formidlingen av verdensarvverdiene

Sted

Den nye fiskerihavna på Gardsøya
 

Kontakt

Vega Verdensarvsenter AS
 

Berit Martinussen
Legg til hendelsen i din kalender