Teaterforestillingen - Den Siste Viking.

torsdag 20. juni 2019, 19:00 - 20:00

Informasjon

Vi lader opp til sommerens kulturdager med et lite Vegadagan-vorspiel og inviterer til teaterforestillingen «Den Siste Viking» med Turnéteateret i Trøndelag, basert på Johan Bojers bok med samme navn. Valg av scene måtte selvsagt bli båtnaustet på Vegstein.

Den siste viking kom ut i 1921. Romanen gir en mangfoldig skildring av et kystmiljø, hvor folket er avhengig av lofotfisket for å livberge seg. Kristaver Myran er en av de sentrale skikkelsene blant fiskerne. Han går til anskaffelse av båten «Kobben», til tross for at fartøyet har kantret flere ganger. På båten mønstrer et fattig, men livfullt mannskap. Vi møter også den fargerike høvedsmannen Jakob han Pinade med litjfoten. Fortellingen beskriver mismot over dårlig fiske og fattigdom, men også glede over storfangst og pustepauser i hverdagen. En frodig folkelivsskildring som bygger på blant annet det historiske slaget i Trollfjorden i 1890.

Den siste viking har i en årrekke blitt vist i amfiet ved Museet Kystens Arv i Stadsbygd. I 2007 ble det gjort en ny dramatisering av boken, som ble fremført av et knippe profesjonelle skuespillere i samspill med et stort antall lokale skuespillere fra 0 til 80 år, musikere, kor og båter. Forestillingen ble vist for 7500 mennesker, ble en en fantastisk reise inn i Bojers rike. Turnetéateret hadde et ønske om å ta med seg stoffet videre i en enklere form, og laget en versjon for en skuespiller, piano og cello som bærer i seg hele universet til storformatforestillingen fra 2007. Denne times lange versjonen har allerede blitt en etterspurt forestilling - interessen for Bojers historie om lofotfisket er stor langs hele vår langstrakte kystlinje. Nå kommer forestillingen til Vega for å gi både gamle kjennere av historien og ferskinger en tur på lofothavet, en viktig del av vår kulturarv!

Dramatisering og regi:
Nora Evensen

Medvirkende:
Tore B. Granås – skuespiller ved Turnéteatret i Trøndelag (tidligere Nord-Trøndelag Teater)
Knut Anders Vestad – komponist og organist, ansatt ved NTNU – Institutt for musikk

Pris voksen: 250

https://vegadagene.hoopla.no/sales/densisteviking?fbclid=IwAR1sz1NFkL1h6ifUAm-nOCg_CqnfV5wuDq_UiVGKKQdNdWEARXxmJcOenwQ

Sted

Storbåtnaustet på Vegstein
 

Kontakt

Vagadagan 2019
 

Gaute Hauglid-Formo
Legg til hendelsen i din kalender